7445 Sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Kapsamında Getirilen Zorunlu Arabuluculuk Dava Şartı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

5 Nisan 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan ve kamuoyunda “7. Yargı Paketi” olarak bilinen, “7445 sayılı İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” (“Kanun”) ile; 01/09/2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere başta kiraya ilişkin olmak üzere birtakım uyuşmazlıklarda arabuluculuk süreci zorunlu hale getirilmiştir. Aşağıda açıklanacağı üzere; kiradan kaynaklanan uyuşmazlıkların büyük bir çoğunluğunun ve taşınmazlardan kaynaklanan uyuşmazlıkların bir kısmında arabuluculuk başvurusu yapılmadan dava açılması artık mümkün olmayacaktır.

Düzenlemeye göre kira ilişkisinden kaynaklı bir dava açılabilmesi için, İcra ve İflas Kanunu’nun
ilamsız icra tahliyesine ilişkin olanlar hariç olmak üzere tüm diğer davalarda öncelikle arabuluculuk
başvurulmuş olması yasal zorunluluktur. Belirtmek gerekir ki, kiralanan taşınmazların ilamsız icra ile
tahliyesi ise ancak iki durumda istenebilmektedir. Bunlar; kira bedelinin ödenmemesi ve tahliye
taahhütnamesinin süresinin dolmasıdır. Buna göre kiracı tarafından kira bedelinin ödenmemesi ya da vermiş olduğu tahliye taahhütnamesinde belirtilen tarihin gelmesi durumunda icra takibi yapılması veya takibe dayanılarak dava açılmasından önce arabuluculuğa başvurulması zorunlu değildir.

Daha önce yapılan düzenleme ile; iş hukukunda konusu alacak, tazminat ve işe iade olan davalar ile
ticaret hukukunda konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat taleplerine ilişkin olarak dava açılmadan önce arabuluculuk yapılmış olması dava şartı olarak belirlenmişti. Kanun değişikliği ile
zorunlu arabuluculuk gerektiren davaların kapsamı genişletilmiş ve hem ticaret hem de iş hukukunda daha önceden dava açılması öncesinde arabuluculuğa başvurma şartı olmayan itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davaları hakkında da arabuluculuk şartı getirilmiştir. 1/9/2023 tarihi itibariyle bu davalar
açılmadan önce arabuluculuğa başvurulmuş olması zorunlu hale gelmiştir. Diğer yandan taşınır ve
taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin davalar, Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan kaynaklanan davalar ve komşu haklarına ilişkin davalar açılmadan önce de, arabuluculuğa başvurulması artık kanunen zorunlu olacaktır.

Son olarak, yukarıda belirtilen davalarda arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde, herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verileceğini hatırlatma da fayda vardır.

7445 Sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Kapsamında Getirilen Zorunlu Arabuluculuk Dava Şartı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

İstif Material Handling ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın