İsmail H. Akyüz’den Girişimcilik Semineri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

FADA Mühendislik Genel Müdürü İsmail Hakkı Akyüz SUBÜ Mekatronik Topluluğu ile birlikte Sakarya Uygulamalı Bilimler
Üniversitesi’nin düzenlemiş olduğu Girişimcilik Seminerine konuk oldu. FADA Mühendislik ile gerçekleştirmiş olduğu birbirinden başarılı projeler üzerine gençlerle bilgilendirici ve verimli bir seminer gerçekleştirdi.

Girişimcilik Öğrenilebilir Mi? Yoksa Doğuştan Mı Gelir?

Girişimcilik öğrenilebilir. Doğuştan gelen, bir anda oluşan bir şey değildir. Ancak gerekli olan beceriler ve vasıflar erken yaşlarda edinilmeli ve geliştirilmelidir. Bence bunlar çocuklukta geliştirilmesi gereken beceriler. Liderlik nitelikleri erken yaşlarda aşılanmalı. Örneğin dürüstlük, güvenilirlik gibi. Bu nedenle iş hayatına erken başlamak ve tecrübe kazanmak çok önemli. Belli bir yaşa geldikten sonra gerekli becerilere sahip değilseniz zorlanmanız kaçınılmaz.

Risk Almadan Girişimci Olunmaz

Risk almak, girişimciliğin olmazsa olmaz bir parçası. Kendi işinizi kurmak söz konusu olduğunda hiçbir şey önünüze hazır olarak gelmeyecek. Kimi zaman hedeflerinize ulaşabilmek için devam eden işinizden vazgeçmek veya 10 yıldır çalıştığınız işinizden istifa etmek durumunda bile kalabiliyorsunuz. Bu gibi kararlar hem finansal hem de kariyer anlamında risk anlamına gelmekte. Ancak büyük bir girişimciyi diğer insanlardan ayıran temel özellik gerekli olduğunu düşündüğü anda risk alabilmesi. Risk yoksa kazanç da yok.

İş Hayatına Atılmadan Önce Atılması Gereken Temel Adımlar

Kendi işinizi kurmadan önce atmanız gereken ilk adım sektör ve yapacağınız iş konusunda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmaktır. Örneğin Fada Mühendislik’in altyapısının hazırlanmasında toplam 15 yıla varan bir tecrübe, bilgi birikimi ve eğitim yatmakta. Buna rağmen kendi işiniz söz konusuysa her gün yeni bir şey öğrenmek, kendinizi geliştirmek zorunda kalacağınız da açık.

Şu anda firmamız bünyesinde endüstrinin birçok alanına, müşteri talepleri doğrultusunda, depolama, dağıtım, döndürme ve transfer uygulamaları gibi çeşitli intralojistik projeleri gerçekleştiriyoruz. Bu ürünlerin hem tasarımı hem de üretimi bizim tarafımızdan yapılıyor. Ayrıca makinelerde kullandığımız elektrik motorları da ortağımız YMTM tarafından bünyemizde tasarlanıyor ve üretiliyor.

Girişimci Olmak İsteyenlere Tavsiyeleriniz

Girişimci olmak ödüllendirici ve tatmin edici bir deneyim ancak aynı zamanda çok çalışmayı ve sadakati de gerektirir. Girişimci olmayı düşünüyorsanız, size yardımcı olacak birkaç önerim var:

1. Pazardaki mevcut bir ihtiyacı veya sorunu belirleyin:
Başarılı bir iş kurmanın ilk adımı, mevcut pazarda çözebileceğiniz bir ihtiyacı veya sorunu belirlemektir. Bu, şu anda mevcut olmayan bir ürün veya hizmet veya var olan bir ürün veya hizmeti daha iyi sunma yolu olabilir.
2. Fikrinizi araştırın ve doğrulayın: Bir iş fikriniz olduğunda, onun geçerliliğini doğrulamak için araştırma yapmanız ve onu doğrulamanız önemlidir. Bu, potansiyel müşterilerle konuşmayı veya pazar araştırması yapmayı içerebilir. Bu şekilde piyasada ürün veya hizmetinize gerçekten talep olup olmayacağını görebilirsiniz.
3. Bir iş planı geliştirin: Bu iş planı hedeflerinizi, hedef pazarınızı, finansal tahminlerinizi, pazarlama ve satış stratejilerinizi açıklayan bir yol haritasıdır. İşinizi kurmadan önce zaman ayırarak kapsamlı bir iş planı geliştirmek iyi bir fikirdir.
4. Tavsiye ve mentorluk alın: Girişimci olmak zor ve yıpratıcı bir süreç olabilir, bu yüzden önceden bunu yapmış insanlardan tavsiye ve mentorluk almak önemli. Bu gibi destekleri, bir mentor, iş koçu veya diğer girişimcilerin oluşturduğu bir iletişim ağından alabilirsiniz.
5. Sabırlı ve dayanıklı olun: Bir iş kurmak her zaman kolay değildir ve yol boyunca terslikler ve zorluklar olacaktır. Sabırlı ve dayanıklı olmak önemlidir. Hatalarınızdan ders çıkarmalısınız. Hedefleriniz için çalışmaya devam edin ve pes etmeyin.

İsmail Hakkı Akyüz Kimdir?
2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Mezun olmasının hemen ardından master yapan İsmail Hakkı AKYÜZ, araştırma görevlisi olarak Kocaeli Üniversitesi’nde görev aldı.
TIRSAN bünyesinde 2012 yılına kadar Bakım, Ar-Ge ve Proses Geliştirme Mühendisi gibi farklı görevlerde yer aldı.
Ardından YEKTAMAK ve YEKTAMOT şirketlerinde fabrika müdürü ve kurucu ortak olarak görev aldı.
Son olarak FADA Mühendislik şirketinde kurucu ortak olarak yöneticilik yapmaktadır.

İsmail H. Akyüz’den Girişimcilik Semineri

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

İstif Material Handling ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın