Türkiye iş ve inşaat makineleri sektörü 2022 yılının Ocak-Eylül döneminde 1.432 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Akgün, “Pandeminin etkisinden kurtulmaya çalışan reel sektör için 2022 yılı zor bir yıl olsa da üretim, ihracat ve istihdama yönelik çalışmalar kesintisiz devam etti. Biz de sektör olarak birlik içinde bu zorlu süreçte üretmeyi, ürettikçe büyümeyi sürdürdük.” dedi. Akgün, “Türk iş ve inşaat makinaları sektörü olarak 2022 yılında yurt içi yurt dışı yoğun talepleri karşılamak için canla başla çalıştık. Her geçen gün büyüyen taleple karşı karşıyayız. Üretim kapasitemizi, mesaimizi artırarak taleplere yetişmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.
133 ülkeye ihracat yapıyoruz
Yüksek mühendislik kabiliyeti ile ürettikleri üstün kaliteli makinalarla Türkiye’nin küresel rekabette önemli bir oyuncu haline geldiğini aktaran Akgün, “Türkiye pazarı adetsel olarak 2021 yılı verilerine göre, Avrupa’da beşinci sırada ve büyüme oranıyla son on yıldır ortalama en hızlı büyüyen üçüncü ülke. Avrupa, Orta Doğu, Rusya, Kuzey Afrika ve Orta Asya pazarları başta olmak üzere toplamda 133 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz.” dedi.
Akgün sektöre ilişkin güncel rakamları paylaştı ve şöyle konuştu: “Dünya iş makinaları sektörünün ihracat ve ithalat hacmi toplamı, 2021 yılı verilerine göre 288,6 milyar dolar. Biz 2022 yılının Ocak-Eylül döneminde yani dokuz aylık süreçte 1.432 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik, 2022 yılı Ocak-Eylül döneminde 2021 yılının aynı dönemine göre ihracatımız yüzde 10,1 yükseldi. İthalat tarafına baktığımızda ise 2021 yılı Ocak-Eylül döneminde 937 milyon dolar, 2022 yılının aynı döneminde ise 1.266 milyon dolarlık ithalat yaptık. İthalatta değişim oranı yüzde 35,1 oldu. 2022 yılı Ocak-Eylül döneminde ihracatın ithalat karşılama oranı yüzde 113,1 olarak gerçekleşti.”
İMDER’in 2023 ajansında 14-18 Mart
tarihleri arasında Las Vegas’ta gerçekleştirilecek Kuzey Amerika’nın en büyük inşaat fuarı CONEXPO Fuarı ve 3-4 Ekim 2023 tarihinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek 3. Uluslararası İş ve İstif Makinaları Kongresi ve Kiralama Zirvesi var.
İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Akgün Türkiye iş ve inşaat makineleri sektörünün 2023 ajansı hakkında bilgi verdi, sektöre yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Yol haritamızda üç önemli başlık var
İMDER olarak global ekonomide yaşanan dönüşüm sürecinde söz sahibi olmak için çalıştıklarını aktaran Akgün, “Global ekonomide dijitalleşme, iklim değişikliği, arz zincirlerinin değişmesi gibi önemli değişimler yaşanıyor. Değişim sürecinde söz sahibi olmak adına yol haritamızı Dijitalleşme, Sıfır Karbon Ayak İzi ve Paylaşım Ekonomisi modelleri ile şekillendiriyoruz” ifadelerini kullandı. Akgün şöyle konuştu: “Dijitalleşme hepimizin gerçeği haline geldi. Bunun farkındayız. Hedefimiz sektörel bilgi birikimimiz ile sektörümüzü dünya ile yarışır süreçlere, bilgi düzeyi ve sistematiğe ulaştırmak.” dedi. Dünyanın gündemindeki konu iklim değişikliğinin sektör olarak farkında olduklarını belirten Akgün, “Temeli Paris İklim Anlaşması ile atılan Sıfır Karbon Ayak İzi ekolü ile yeşil enerji, temiz üretim ve sürdürülebilir teknolojileri kullanarak geleceğin iş ve inşaat makinaları modellerine yatırım yapıyoruz” dedi. Akgün, “Bu nedenle gündemimize paylaşım ekonomisi aldık. Hayatımıza yeni yeni girmeye başlayan ama etkisini geniş çaplı hissetmiş olduğumuz Paylaşım Ekonomisi kavramı da aslında bu durumun bir nevi yansıması.” dedi.
Yeşil dönüşüm rotası belirlenecek
Akgün, 2023 yılında kardeş dernekleri İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği İSDER iş birliğinde 3-4 Ekim 2023 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek “3. Uluslararası İş ve İstif Makinaları Kongresi ve Kiralama Zirvesi” hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Akgün, “Kiralama zirvesinde Türkiye’nin ihracatına önemli katkılar sunan iş, inşaat ve istif makinaları sektörünün dijital ve yeşil dönüşüm rotasının ortaya koyacağız. Sektörümüzde kiralama, paylaşım ekonomisi, üretimde lineer modelden döngüsel modele geçilmesi, sektörümüzün karbon ayak izinin azaltılması, tüm süreçlerin döngüsel ekonomi düzlemine taşınması başlıklarını konuştuk” dedi. “3. Uluslararası İş ve İstif Makinaları Kongresi ve Kiralama Zirvesi” 55’in üzerinde farklı ülkeden yaklaşık bin üst düzey sektör temsilcisi ve bürokratın katılımları ile gerçekleşecek. Ulusal ve uluslararası 200’den fazla kurumsal firma; iş, inşaat, istif makinaları sektör profesyonelleri iki gün boyunca B2B network toplantılar, interaktif kaynaşma programları ile pandeminin ardından yeniden buluşma imkanı buldu.
CONEXPO’ya ‘Türkiye delegasyonu’
İMDER olarak Kuzey Amerika’nın en büyük inşaat fuarı CONEXPO’ya çıkarma yapacaklarını belirten Akgün sözlerini şöyle tamamladı: “İMDER olarak uluslararası pek çok delegasyon temsilcisini standımızda ağırladık. Fuara katılmak isteyen İMDER üyelerimizden “Türkiye Delegasyonu” oluşturduk. 31207 numaralı stantta Türk iş makinaları sektörünü temsil ettik. Fuar Amerika’daki kardeş kuruluşumuz Amerikan İş Makinaları Üreticileri Derneği (AEM) tarafından düzenleniyor. Amerika’nın Las-Vegas kentinde 14-18 Mart 2023 tarihleri arasında Las Vegas Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Dünyanın en büyük iş ve inşaat sektörü fuarları CONEXPO-CON/AGG 2023 katılmak isteyen firmalar için yerlerini aldılar. İMDER aracılığıyla fuara ziyaretçi olmak isteyen firmalar özel fiyattan yararlandı.
Yorumlar kapalı.