”Platform Kullanımı Arttıkça İş Kazaları Azalıyor!”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Platformder Yönetim Kurulu Başkanı ve Toro Makina A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Saruhan Günaydın Bey ile Platformder, Platform Günleri ve Toro Makina ekseninde sektör üzerine bir röportaj gerçekleştirdik.

Sektörün gelişimi ve büyümesine katkı sunmak adına nitelikli ve kıymetli çalışmalar yapan Saruhan Günaydın’ın içtenlikle cevapladığı mülakatımızı ilgilerinize sunuyoruz.

Ersin Karaca: Platformder Yönetim Kurulu Başkanı ve Toro Makina yönetim kurulu üyesi Saruhan Günaydın ile birlikteyiz.

Platformder’e ve Toro Makina’ya geçmeden önce okurlarımıza kendinizden bahseder misiniz? Sektöre girişiniz nasıl oldu?

Saruhan Günaydın: Üniversiteyi bitirdikten sonra Acarlar Makine platform satış ve kiralama departmanında görev aldım. Sektörel Fransızca kataloglar o günlerde bana bir hayli yardımcı olmuştu. Tarihi bile iyi hatırlıyorum: 15 Mart 2004. Başladıktan 14 gün sonra bir alışveriş merkezinin teknik müdüründen randevu alarak bu platformları kiralamaya ve satışını yapmaya başladım. Daha sonrasında farklı sektörlerde değil yine aynı iş makinası sektöründe iş makinası satarak profesyonel hayatıma devam ettim. Orada yine satışta görev aldım. Orada çalışırken şimdiki ortaklarım Barış ve Berk Beylerle tanıştım. Ve üçümüz bir birliktelik yaparak 2008 yılında bir firmanın forklift bayiliğini alarak kendi işimize başladık.

Amacımız kiralama üzerine yürümekti, nitekim de öyle oldu. 2011 yılında Enka, Snorkel marka platformların distribütörlüğünü alınca platform sektörüne adım atmış olduk. Zaten benim ilk işim platformdu, bununla ilgili hevesim ve uzun vadeli planlarım vardı. Hem forklifti hem de platformu birlikte götürmeye başladık. Zamanla da iş hacmimizin büyük kısmı platform üzerine şekillendi. Şu an %85’e yakını platform diyebiliriz. Yaklaşık 14 yıl oldu, beraberliğimizi devam ettiriyoruz. Türkiye’nin hemen hemen her yerine makine gönderiyoruz.

2016 yılında Platformder’in kurulmasıyla o dönemin başkanı Servet Ayhan beni arayarak “Seni de yönetimde görmek istiyorum” dedi ve sektör adına Platformder’de görev almaya başladım. 2018 yıllarında başkan vekilliği görevini bana teklif ettiler, ben de seve seve kabul ettim. 2018’den sonra Servet başkanın işlerinin yoğunluğundan dolayı Platformder’in başkanı oldum.

Platformder Başkanlığını niye seçtim. Ben gerçekten sektör adına bir şeyler yapmak istedim. Dernekten hiçbir şey beklememen lazım, her zaman derneğe vermen lazım. Çünkü sektörün gelişmesi için senin bir fikir beyan etmen gerekiyor. 70 kişilik bir üye listemiz var. Her üyemizin fikri değerli bizim için. Dernek işi biraz da gönüllülük işidir. Bugün birçok sivil toplum kuruluşunun yönetim kurulundaki üyelerin temsil ettiği şirketlerin o derneklere ihtiyacı yok. Kendini tanıtma gibi bir derdi yok bu şirketlerin. Dernekler, bir bütün olarak sektör için önemli oluşumlar. Her sektörün, başta yasal zemin olmak üzere birçok problemi var. Bu problemleri kişiler tek başlarına çözemezler. Bir dernek çatısı altında bir araya gelindiğinde sesini duyuran bir kalabalık haline geliyorsunuz ve kamuda sektörün problemleri daha kolay çözülüyor. Bunun için dernekteyim. Umarım faydalı olabiliyorumdur. Yapmaya çalıştığımız işler ortada ve çok daha iyilerini yapabileceğimizi düşünüyorum.

Ersin Karaca: Toro Makina bünyesinde hangi markalar var? Ne tür hizmetler veriyorsunuz?

Saruhan Günaydın: Şu an Toyota Forklift satıyoruz. Zaman zaman müşterimizden platform satış talepleri geliyor. Müşterimizin ihtiyaçlarını ve maliyet beklentisini göz önünde bulundurarak, çevremizde bulunan arkadaşlarımıza yönlendirerek satışı da gerçekleştiriyoruz. Bünyemizde yedi servis elemanı, iki satış elemanı bulunuyor. Forklift ve platform kiralama hizmetlerimizle müşterilerimizin firmamıza olan güven ve memnuniyet seviyesini yükseltmeyi amaçlıyoruz.

Ersin Karaca: Türkiye’nin hangi bölgelerine hizmet üretiyorsunuz?

Saruhan Günaydın: Başta merkezimiz İstanbul olmak üzere Gaziantep, Ankara, Antalya, Trabzon gibi şehirlerde projelerimiz var.

Ersin Karaca: Platform Günleri fikri nasıl doğdu? Hangi ihtiyaca cevap vermek üzere bu adımı attınız? Sanıyorum ilki 2021 yılında gerçekleşmişti.

Saruhan Günaydın: Biz aslında derneğimizin ilk kurulduğu zamanlarda neler yapmamız gerektiğine dair kapsamlı bir iş listesi çıkarmıştık. Birinci amacımız üyeleri bir araya getirmekti. Yani bir makinası dahi olan bir firmanın üye olmasını hedeflemiştik. Daha sonra bir Platform Günleri düzenlemek ve bunu geleneksel hale getirmek üyelerimizden gelen bir talepti. Yurt dışında mesela “Vertikal Days” adı altında yapılan Platform Günleri düzenleniyor. O dönem Emre Bey bize farklı bir yol çizdi. Dedi ki: “Bu kendine has bir fuar olsun. Birçok iş makinası fuarı var, biz bunun adına ‘VİP’ diyelim. Vinç, platform hepsini bir araya alalım, bir etkinlik yerine bir fuar yapalım” dedi. 2018 yılında aslında biz bir fuar yaptık.

Böylece bu etkinliğin ilki aslında orada düzenlenmiş oldu. Daha sonra pandemi sebebiyle etkinliği ertelemek durumunda kaldık. Fuarı her sene düzenlemek istiyorduk. Fuar düzenleyemediğimiz yıllarda da Platform Günleri yapalım diye bir fikir vardı. Evet, çok güzel bir vizyondu. Ama Türkiye’de zaten yapılan iş makinası fuarları var. Bu fuarlara da birçok firma katılıyor. Biz dedik ki, etkinlikle devam edelim. Bu şekilde Platform Günleri’nde devam etmeye başladık.

Ersin Karaca: Platform sektörüyle ilgili düşünceleriniz nedir? Sektörün önde gelen sorunları sizce nelerdir?

Saruhan Günaydın: Bizim sektörümüz büyümeye açtır. Zaman zaman, özellikle pandemi öncesinde obez bir büyüme gerçekleşmiş. O obez büyümenin de bazı dezavantajlarını yaşıyoruz. Ama tüm dünyaya baktığımız da biz sadece hizmet değil can güvenliği de sağlıyoruz. Türkiye’de son on yılda iş kazalarının ölüm oranına baktığınızda %45’i yüksekten düşme. Ve bu oran %32-%33’lere kadar bu ekipmanların kullanılmasıyla düşmüş durumda.

Ersin Karaca: Yani platform satışı arttıkça iş kazası oranı düşüyor diyebilir miyiz?

Saruhan Günaydın: Tabii ki. Eskiden bizim ülkemizde üç metrenin üzerindeki her çalışma yüksekten çalışmaya giriyordu. Üç metre sınırlarını çıkardı. Şimdi bir iş yerinde sandalyeden dahi düşseniz bu yüksekten düşme kazasına giriyor. Dolayısıyla bu ürünler aslında yasal zorunluluktur. Bu hiçbir şekilde bizim derneğin ya da bir firmanın önerdiği bir şey değildir. Yüksekten düşme riski taşıyan bir çalışma varsa bu ürünleri kullanmak yasal zorunluluktur. Böyle bir ekipman var, böyle bir kullanım imkanı var, bu kadar kolay ulaşılabilecek bir ürün varsa niçin yüksekten düşme ile ilgili bir iş kazası yaşansın ki? Bu konuda toplumsal bilincin artması adına herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Nüfusa kıyasla platform kullanma oranına bakabiliriz. Amerika’ya bakıyorsunuz, yüz bin kişiye 50 tane platform düşüyor. Avrupa’da 65 tane düşüyor. Bize bakıyorsunuz, 16 tane düşüyor. Bu rakam çok düşük!

Ersin Karaca: Devlet yetkililerimizin bu sektöre bakış açısıyla ilgili değerlendirmeniz nasıl? Yani sektörel sorunların çözümüyle alakalı karşılık bulabiliyor musunuz?

Saruhan Günaydın: Kamuda %90 oranında sorunlarımızı çözdük. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bize çok destek oluyor. Bir yanıyla bu sektörün temsilcileri, bakanlığın misyonuna hizmet eden bir iş icra ediyor. İş güvenliği vb. konularda. Yine Ticaret Bakanlığı’yla çalışarak birçok problemimizi çözdük. Hatta en son Çalışma Bakanlığı’yla ve Ticaret Bakanlığı’yla çalışarak sadece kendi ürünlerimizle ilgili bir GTİP numarası oluşturduk. Artık yurt dışından buraya gelen ne fayda sağlıyor, bize kaç makine gelmiş, 2022 yılında ne kadar ciro yapılmış, ne kadar bir ithalat yapılmış, ne kadar ihracat yapılmış bunları görebiliyoruz.

Ersin Karaca: Son olarak dergi okurlarımıza ve sektör takipçilerine bir mesajınız var mı?

Saruhan Günaydın: Sektördeki arkadaşlarıma şunu söylüyorum: Platformder’i her türlü mecrada takip etsinler. Sessiz kalmasınlar, mutlaka bize ulaşsınlar. Gerçekten herkese bir telefon kadar yakınım. Dergilerimizi, yayınlarımızı, röportajlarımızı, haberlerimizi mutlaka takip etsinler; etkinliklerimize gelsinler. Sektörümüzle ilgili dergileri mutlaka takip etsinler.

”Platform Kullanımı Arttıkça İş Kazaları Azalıyor!”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

İstif Material Handling ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın