RSB’ler en yüksek depolama yoğunluğunu sağlarlar ve aynı zamanda çelik ve üretim maliyetlerini azaltırlar. Ayrıca amortismanı hızlandırır ve sigorta maliyetlerini düşürürler. Aslında RSB’ler pahalı mimari ve geleneksel inşaat maliyetlerinden tasarruf sağlarlar.
Geçtiğimiz birkaç yılda Raf Destekli Yapılara (RSB) olan talepte hızlı bir artış yaşandı. Malzeme taşıma endüstrisi, daha fazla depolama alanı ihtiyacına ve eskimiş tesislerin değiştirilmesine ek olarak, artık daha fazla maliyet verimliliği, hız ve doğruluk sağlayan otomatik sistemlerin akın ettiği işgücü piyasasından kaynaklanan zorluklarla karşı karşıyadır.
RSB’lerin faydaları iyi bilinmektedir: En yüksek depolama yoğunluğunu sağlarlar (geleneksel çelik yapılardan daha küçük bir alanda daha fazla raf yüksekliğine izin verirler) ve aynı zamanda çelik ve üretim maliyetlerini azaltırlar. Ayrıca amortismanı hızlandırır ve sigorta maliyetlerini düşürürler. Aslında RSB’ler pahalı mimari ve geleneksel inşaat maliyetlerinden tasarruf sağlar. Geleneksel depolara göre daha hızlı inşa edilirler ve aynı zamanda %15’e kadar ayak izi tasarrufu da sağlayabilirler.
Tipik olarak yapıların 30 yıl boyunca amortismana tabi tutulması gerekir. Ancak bir RSB’nin duvarları ve çatısı ekipman muhafazaları olarak kabul edildiğinden, maliyet 15 yıl boyunca amortismana tabi tutulabilir.
Firmalar, daha hafif bir yapı, otomatik üretimin kullanılması ve aynı anda gerçekleştirilebilecek rafların, kaplamaların ve malzeme taşıma ekipmanlarının montajı sayesinde inşaat maliyetlerinde %50’ye kadar tasarruf sağlayabilirler. Ek olarak, robotik olarak yönlendirilen vinçler ve giriş/çıkış konveyörleri kullanan otomatik depolama ve geri alma sistemleriyle donatılmış RSB’ler, minimum düzeyde insan gözetimi ile 7/24 çalışabilir.
Çelik Levha İnşaat Süreci
Çelik çerçeveli bir yapıda tipik olarak önce temel dökülür, ardından yapısal çeliğin montajı yapılır. Daha sonra çatı güvertesi ve dış cephe kaplaması eklenir. Kapatıldıktan sonra yeraltı çalışmaları tamamlanır ve levha dökülür.
Döşeme sertleştiğinde, raf her defasında bir çerçeve olarak dikilir. Son cıvatalama ve desteğin havada yapılması gerektiğinden bu durum maliyetli olabilir, bu da tesisatı ve hizalamayı zorlaştırır. Süreci daha da karmaşık hale getiren şey, rafın yüksekliği arttıkça koridorların genişliğinin azalmasıdır.
Öte yandan RSB için önce levha dökülür, ardından rafın montajı yapılır.
RSB Uygulamaları
Şimdiye kadar, RSB’lerin kullanımına yönelik trend artmaya devam ederken firmalar, RSB’lerin optimize edilmesi gereken yüksek hacimli dağıtım merkezleri, üçüncü taraf lojistik operatörleri ve hızlı tüketim ürünleri şirketleri için en ideal seçenek olduğunu belirtiyor. Arazi kullanımı korunurken depolama yoğunluğu arttırılıyor.
Ayrıca kereste ve inşaat malzemeleri depolamak için kullanılan iklim kontrollü depolar veya soğutucu veya dondurucu uygulamalar için de tavsiye edilirler. Bir arabalı soğutucu veya dondurucu, dikmeler tavana kadar uzatılarak desteklenebilir ve soğutma panelleri için özel olarak çatı destek kirişleri yapılabilir.
RSB Yapım Yöntemleri
Geleneksel çelik çerçeveli yapıların aksine, raf sisteminin kurulumu tüm yapı tamamlanmadan gerçekleştiği için RSB inşaat süresi önemli ölçüde azalır. Ayrıca palet rafları tavana ulaştığından ve deponun raf ve dağıtım sistemleri altyapısının önünde herhangi bir yapı sütunu bulunmadığından dikey depolama kapasitesi maksimuma çıkar.
Raf destekli bir sistemde raflar kalıcı olarak yerindedir. Bu nedenle, tercih ettiğiniz inşaat yöntemini seçerken birkaç faktörü göz önünde bulundurmak isteyeceksiniz:
• İşletmeniz yapı konfigürasyonunu değiştirme becerisine mi ihtiyaç duyuyor?
• Yapının ömrü boyunca depolama alanı eklemeniz veya kaldırmanız gerekecek mi?
• Yapınızın tercih edilen yüksekliği nedir?
• RSB tasarlama konusunda yardıma mı ihtiyacınız var?
Yorumlar kapalı.