Rusya Federasyonu Krasnoyarsk Bölgesinin Türkiye Cumhuriyetine düzenlediği uluslarası multisektörel iş misyonu çerçevesinde, 25 Kasım 2022 tarihinde, İstanbul Ritz-Carlton otelinde bir sunum düzenlendi. Toplantıya, Rusya Fedarasyonu adına, İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov, Krasnoyarsk Bölgesi Başbakan yardımcısı Sergey Vereshchagin, Krasnoyarsk Belediye Başkanı Vladislav Loginov, Rusya Fedarasyonunun Türkiye Ticari Temsilciliği Başkanı Arthur Leontyev, Business Russia Krasnoyarsk Başkanı Anton Zherebtsov gibi seçkin davetlilerle birlikte sektör temsilcileri ve işadamları katıldılar. Toplantıda ayrıca Türkiye adına da önde gelen sivil toplum kuruluşları, sanayici ve iş adamları yer buldu.
Toplantı da iki ülke arasında işbirliği anlaşmaları da imzalandı. Business Russia Rostov Bölgesi Başkan danışmanı, Arma Akümülatör Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Dündar ile Business Russia Krasnoyarsk başkanı Anton Zherebtsov arasında iki bölge arasında işbirliğini içeren bir anlaşma imzalandı. İmza sonrası bir konuşma yapan Ahmet Dündar, ”Rusya’nın dost ülkeler katagorisinde yer alan Türkiye’nin, aynı şekilde Rusya’yı da dost olarak gördüğünü, iki ülke arasında artan ticaret hacminin de bunu kanıtladığını, ticaretin daha da geliştirilmesi için her iki tarafında ellerinden geleni yapacakları konusunda hiçbir şüphe duymadığını, yaptırımlar sonrası oluşan eksikliklerin Türk firmaları tarafından kapatılması konusunda yoğun çaba sarfettiklerini belirtti.”
Dündar, ”Rusya ve Türkiye arasında bir köprü olma misyonumuz var. İlk aşamada Rostov ve Krasnoyarsk bölgelerinin resmi ticari temsilcilklerini alıp ticaretin gelişmesine katkıda bulunacağız. Zaman içerisinde buna başka bölgelerde katılacak” şeklinde konuştu.
‘Rusya ve Türkiye arasındaki iş birliğini devlet seviyesinde desteklemek için buradayız’
Batılı ülkelerin Rusya’ya yönelik uyguladığı yaptırımları hatırlatan Buravov, bunun tersine Türkiye ile ilişkilerde gelişmeler yaşandığını belirterek, “Son zamanlarda Türkiye ile işbirliğimiz farklı sebeplerle arttı. Burada bugün, bu işbirliğinin daha da artması için bir araya geldik. Yeni jeopolitik koşullarda bunun daha çok gelişmesi için olanaklar düşünüyoruz. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çok kez buluşmalar gerçekleştirdi ve kısa bir süre zarfında tekrar bir araya gelecekler. Ticari ilişkiler de bu görüşmede büyük önem arz edecek. Siyasi alanda da işbirliğimiz gelişiyor. İki tarafın da iş birliğini devlet seviyesinde desteklemek için buradayız” şeklinde konuştu.
‘Üçüncü ülkeler ile ticareti de Türkiye üzerinden yapıyoruz’
Ticaret zincirinde yaşanan aksaklıklara ve yaptırımlara değinen ve bu sebeple de yeni işbirliklerinde Türkiye’ye ihtiyaç duyulduğunu aktaran Buravov, “Ürün, yatırım ve turizm gibi çeşitli alanlarda ilişkilerimizi geliştirmeliyiz. Türkiye Batı’nın uyguladığı yaptırımlara katılmadı. İki ülke arasındaki bağı geliştirmek için daha fazla imkan elde etmiş olduk. İkili ilişkilerin yanı sıra, üçüncü ülkeler ile ticareti de Türkiye üzerinden yapıyoruz. Umuyorum bugün, ülkelerimiz ve halklarımız açısından olumlu olacak bağlantılar kurabiliriz” dedi.
‘Rus şirketler, dost olmayan ülkelerden ithal edemediği ürünleri Türkiye üzerinden getirtiyor’
Türkiye’nin ticarette Rusya’nın en önemli ortaklarından biri olduğunu dile getiren Rusya Federasyonu’nun İstanbul Ticari Temsilcilik Ofisi Başkanı Arthur Leontyev, “Türkiye aynı zamanda bir hat ve birleşme noktası. Bu durum bu dönemde çok daha önemli bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Mart ayından beri lojistik ve ödeme sıkıntısı yaşadık. Ama Türkiye’deki ortaklarımızla gemi taşımacılığı alanında yeni rotalar belirledik. Lojistik maliyetlerini düşürdük. Finansal konularla da Türkiye’nin en büyük bankalarıyla çalıştık. Yabancı paralar ile ticaret yapmamız zorlaşınca küçük bankalara yöneldik ve onlardan destek aldık. Danışmanlık konusunda destek veren şirketlerle iş birliği kurduk. Türkiye’de organize sanayi serbest bölgeleri var. Buralardan üçüncü ülkelere ‘Made in Turkey’ logosu ile gönderdiğimiz ürünlerimiz var. Rus şirketler bazı ürünleri dost olmayan ülkelerden ithal edemiyor. Biz de Türkiye üzerinden dost olmayan ülkelerden ithalat yapıyoruz. Türkiye’de sektörel dernek ve birlikler, Rusya’da olandan çok daha gelişmiş durumda. Bize çok yardımcı oluyorlar. Sürekli temastayız. Örneğin ahşap işleme işinde Rus pazarının yüzde 50’ye yakını Batı yaptırımları nedeniyle gitti. Türkiye de bunun gibi boşluğu olan sektörlerde ürünlerini pazarlayabilir” ifadelerini kullandı.
Yorumlar kapalı.