Uluslararası Robot Federasyonu verilerine göre 2015 yılında dünya genelinde imalat sanayinde her 10 bin çalışan başına 66 robot düşerken, bu rakam 2020’de iki katına yükselerek 126 oldu. ”Endüstri Gelecekle Buluşuyor” ana temasıyla 7-10 Haziran’da İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını ziyarete açacak WIN EURASIA, endüstriyel robot dünyasına giriş yapmak ya da üretim modellerini dünya trendleri ile eş zamanlı geliştirmek isteyen işletmeler için yeni fırsatlar sunmaya hazırlanıyor. 2022 yılında yüzde 30 büyüyen sektör, iç ve dış piyasada ülke ekonomisine 225 milyon dolar iş hacmi sağladı.
Maliyetleri düşüren, kârlılığı artıran ve 7/24 kesintisiz iş gücü ile hata payını azaltarak efektif üretim sağlayan robotik teknolojiler; imalat sanayindeki üretim süreçlerini ve iş stratejilerini kökten değiştiriyor. Geleneksel üretim modellerini dönüştürerek bugünün ve geleceğin trendlerine uyum sağlamak isteyen işletmeler, bu dönüşümün sunacağı avantajları önceden deneyimlemek ve kendine en uygun teknolojileri seçmek istiyor. 7-10 Haziran 2023 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde yapılacak olan WIN EURASIA – World of Industry Fuarı, endüstriyi geleceğin teknolojileri ile buluşturmaya hazırlanıyor. Teknoloji alanında sektöre yön veren öncü bir fuar olan WIN EURASIA’da ilk kez katılımcı ve ziyaretçilere yeni teknolojik çağın yükselen trendi metaverse aracılığıyla dijital bir fabrikanın işleyişini canlı üretim senaryoları ile deneyimleme fırsatı sunulacak. Yine 5G Arena, Endüstri 4.0 gibi özel tema alanlarında da ise sektöre yeni ufuklar açacak teknolojiler sergilenecek.
Her Sektör İçin Ayrı Bir Robotik Otomasyon Uygulaması Geliştirmek Mümkün
Sınai robot verilerine göre; Türkiye’de endüstriyel robot pazarının 2022 yılında yüzde 30 büyüdüğüne dikkat çeken ROBODER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yarış, sektörün iç piyasada 200 milyon dolar, dış piyasada ise 25 milyon doların üzerinde iş hacmine sahip olduğunu belirtti ve WIN EURASIA’nın sektör için önemine dikkat çekti. ROBODER üyelerinin geniş katılımla WIN EURASIA’da hem katılımcı hem de ziyaretçi olarak yer alacağını ifade eden Yarış, “Sektörümüzü değerli kılan, sadece robotlar değil, süreç ve proses konusundaki bilgi birikimi olduğunu söylemek isterim. Her sektörün tüm süreçleri için ayrı bir robotik otomasyon uygulaması geliştirmek mümkün. Kısacası, sektörümüzün önü açık, potansiyeli çok büyük. WIN EURASIA’da imalat endüstrisini her yönüyle temsil eden 6 ana sektör bulunuyor. Bu nedenle WIN EURASIA hem dış hem de dış piyasa için bize yeni iş fırsatları ve yeni pazarlar sunarken, halihazırdaki müşterilerimiz ile ilişkilerimizi pekiştiriyor” dedi.
Robotik Teknolojiler Üretimde Verimliliği Ve Kârlılığı Artırıyor
Emek yoğun sistemlerden teknoloji yoğun sistemlere geçtikçe üretimin artacağını ve maliyetlerin düşeceğine dikkat çeken Murat Yarış, “Benzer işi yapan firmalar arasında daha rekabetçi oldukları zaman ön plana çıkacaklar. Robotik otomasyon teknolojisi insan-işçi kavramından robot-işçi kavramına doğru bir geçişi beraberinde getiriyor. Adetli üretimlerde, insan gücü ile yapılacak işlerin büyük bölümünü robotlar devralarak insani ihtiyaçlardan kaynaklı durma sürelerinin ve hataların önüne büyük ölçüde geçilmiş oluyor. İlk yatırım maliyeti yüksek olsa da haftada 7 gün, 24 saat planlı kesintilerin dışında durmayan, yorulmayan mola vermeyen işçilere sahip oluyor. Günümüzde maliyeti belirleyen unsurların başında da ölçek ekonomisinin büyüklüğü geliyor. Ölçek ve hız arttıkça maliyetlerde azalma görülüyor. Bu maliyet düşmesi kârlılık seviyelerini artışı ve daha çok Ar-Ge için kaynak yaratmış oluyor.” şeklinde konuştu.
İmalat Sanayinde Robot Kullanımı Gelecek Vaat Eden Bir Pazar
Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Annika Klar ise bu yıl teknoloji odaklı atılımlar yapmak isteyen işletmelerin WIN EURASIA’da hem sektörün lider firmaları ile buluşma hem de en son teknolojileri deneyimleme fırsatı bulacaklarını söyledi. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de imalat sanayinde robot kullanımının gelecek vaat eden bir pazar haline geldiğine vurgu yapan Klar, “Dünyanın geçirmekte olduğu hızlı dönüşümün itici güçlerini endüstriyel otomasyon, robotik ve yapay zekâ teknolojileri gibi yüksek katma değere sahip ileri teknoloji alanları ve akıllı sistemler olarak sıralayabiliriz. Endüstri 4.0 teknolojilerini üretim sürecine dahil etmek için Türkiye’deki üreticilerin, 10 yıllık süreçte yılda yaklaşık 10 ila 15 milyar liralık yatırım yapması gerektiği öngörülüyor. Bu dönüşümün üretim verimliliğine tahmini katkısının ise 50 milyar liraya ulaşacak potansiyele sahip. Özetle, imalat sanayinin otomasyona ve robot kullanımına geçişi artık bir tercih değil gereklilik haline geldi. WIN EURASIA işletmelere bu geçişle ilgili her türlü deneyimi sunmaya hazır.” dedi.
Katılımcı Zenginliği Ziyaretçilerede Yansıyacak
WIN EURASIA – World of Industry Fuarı’na, bu yıl Türkiye, Avrupa, Kuzey Afrika, Asya ve Orta-Doğu bölgelerinden 500’ün üzerinde katılımcı firma ve tüm dünyadan 39.000’in üzerinde ziyaretçi/satın almacının beklendiğini belirten Annika Klar, “6 salon ve 27 bin m2 net alanda imalat sanayini buluşturmaya hazırlanıyoruz. Ayrıca, Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) ve Türkiye Makine Federasyonu (MAKFED) iş birliği üretici ve ithalatçı firma yetkililerini ağırlayacağımız Alım Heyeti Programı’na ev sahipliği yapacağız.” şeklinde konuştu. 7-10 Haziran’da kapılarını açacak olan WIN EURASIA fuarında, ‘Enerji, Elektrik & Elektronik Teknolojileri’, ‘Kaynak ve Robotik Kaynak Teknolojileri’, ‘Lojistik, Tedarik Zinciri Yönetimi & İntralojistik Çözümleri’, ‘Endüstriyel Üretim Makinaları’, Endüstriyel ve Robotik Otomasyon & Akışkan Gücü Sistemleri’ sektörlerine dair ürün grupları yer alıyor. En çok robot kullanan sektörler olan otomotiv, metal ve makine sanayi, elektrik ve elektronik taşıma, plastik, kauçuk, kimyasal üreticileri, hassas mühendislik, optik, ilaç, kozmetik ve gıda üreticileri gibi pek çok sektörden profesyonel satın almacının fuarı ziyaret etmesi beklenirken, katılımcı zenginliği ziyaretçilere de yansıyacak.
Yorumlar kapalı.