Türkiye’de forklift üretiminin yerli ve başarılı temsilcilerinden Simer Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Temurtaş ile Simer Lift ve sektördeki gelişmeleri değerlendirdik.
Simer Lift kim tarafından, ne amaçla, ne zaman kuruldu? Simer Lift’i ve kendinizi tanıtır mısınız?
Simer Lift, NAHİTA Holding tarafından 2019 yılının sonunda, ülke ekonomisine katkı sağlamak ve ithalata dayalı olan istifleme makinaları sektöründeki cari açığı azaltma amacıyla kurulmuştur.
Firmamız çevreci ve doğa dostu bir firma olarak, doğaya verilen zararı en aza indirmeyi hedeflemiş; yakıt tasarrufu, güç, kalite ve dayanıklılığı bir araya getirerek her zaman sanayicinin yanında olan bir firma olmuştur.
2016 yılında Amerikan Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finans Yönetimi bölümlerinden mezun oldum, staj dönemimi Hong Kong’da tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönerek 2017 yılında Simer Sac A.Ş.’yi kurduk. Simer Sac firmasındaki Yönetim Kurulu Başkanlığı görevime devam ederken 2019 yılında yan sanayiden ana sanayiye geçiş yapma amacıyla Simer Lift firmasını kurduk. Global markette hem Simer Sac hem Simer Lift firması olarak ülkemiz adına belirlediğimiz hedeflere emin adımlarla ilerleyeceğiz.
Simer Lift forklift üretimi ve satışı konusunda kendisini nerede görüyor?
Simerlift 250 milyon dolarlık pazarda, yerli ve milli üretici olarak pastadaki payını arttırmak sureti ile yerini sağlamlaştırmayı 2022-2025 ve 2030 yılları için planladığı hedeflerini tutturmayı amaçlıyor. Temiz enerji kullanımının artması ile birlikte hem üretim kapasitemizi hem de satış kanallarımızı gün geçtikçe revize edip pazardaki yerimizi alıyoruz.
Üretim ve satış merkezi olarak neden İzmir tercih edildi?
Ülkenin konjonktürel durumu ve konumu itibariyle ve de İzmir’in hinterlandının geniş olmasından kaynaklı olarak ilerlemiş bir altyapı ve yan sanayisinin olması, firmamızı İzmir’de konumlandırmamızın ana sebeplerindendir.
Simer Lift kurulduğu gün planladığı noktaya bu geçen süre zarfında ulaştı diyebilir miyiz? Henüz ulaşmadığını düşünüyorsanız neden ulaşmadı?
Ocak 2022 itibariyle sıcak satışa başladığımızı düşünürsek kısa bir zaman zarfında epey bir yol aldık. Ancak henüz yeterli olduğunu düşünmüyorum. Simer Lift firması olarak planlarımızı kısa, orta ve uzun vadeli olarak üçe bölmüş bulunmaktayız. Kısa vadeli hedeflerimize çok hızlı ulaştık, orta vadeli (2025 yılı için olan) hedefimize ise ulaşmakta herhangi bir problem görmüyoruz. Uzun vadede ülke ekonomisinin ve global ekonominin durumuna bağlı olarak hedeflerimizi büyütmek, sektöre altın harfler ile adımızı kazımak istiyoruz.
Simer Lift’in 2023 hedefinde ne var? Yeni ürünler duyacak mıyız?
2023 Simerlift için çok önemli bir sene olacak. Yeni müşteriler edinmek, Türkiye sanayisinin yapıtaşı olan firmalarla iş ortaklıkları kurmak ve aynı zamanda yurt dışına açılmak en büyük hedeflerimiz arasındadır. 2023 yılında forklift üretimimize ek olarak depo ekipmanları üretimi eklenecektir. Bunların yanı sıra bayilerimizi heyecanlandıracak sürpriz bir ürünün altyapı çalışmasının sonuna yaklaşmış bulunmaktayız. Konu ile ilgili ar-ge ve ür-ge çalışmaları neredeyse tamamlandı. Ürünlerimiz ile ilgili bilgilendirmeleri kısa süre içerisinde duyuracağız.
Simer Lift’in mevcut ürünleriyle ilgili detaylı bilgi alabilir miyiz? Ürünlerinizi kimler tercih ediyor? Bayi ağınızla ilgili bilgi verir misiniz?
Ailemizin en küçük üyesi 3 tekerlekli ve 1.6 ton kapasiteli -16T 3W- . Bunu yine 3 tekerlekli ve 1.8 ton kapasiteli -18T 3W- izliyor. 48 volt ürün gamımızın son üyesi ise 2 ton kapasiteli ve 4 tekerlekli -20T 4W- . 80 volt ürünlerimizin ise 3 ve 3,5 tonajlı -30T 4W- ve -35T 4W- . Bildiğiniz üzere tüm forkliftlerimiz elektrikli. İlk etapta traksiyoner akülerden aldığımız enerjiyi artık lityum-iyon bataryalardan da almaya başladık.
Bayi ağımıza gelince, ilk etapta özellikle sanayisi büyük kentlerde köklü firmalar ile anlaşmalarımızı yaptık. Bayi ağımızı tüm Türkiye çapında genişletmek hedefinde yol alacağız.
Yurt içi ve yurt dışı fuarlarıyla ilgili düşünceleriniz nelerdir? 2023’te hangi fuarlara katılmayı planlıyorsunuz?
Katıldığımız her fuarın bize fazlasıyla katkı sağladığı ve firmamız adına verimli geçtiği kanaatindeyim. Her yılın sonunda bir sonraki yıl için katılmayı düşündüğümüz fuarları planlamaktayız. 2023 yılı için İstanbul Win Eurasia, Komatek ve İtalya Logistics Fuarı planlarımız dahilindedir.
Forklift sektörünü değerlendirir misiniz? Yakın gelecekte ne gibi öngörüleriniz var?
Öncelikle temiz enerji kullanımı ile fosil yakıt kullanan dizel forkliftlerin yavaş yavaş sektörden çıkacağını düşünüyorum. Bu da sektörde yeni oyuncuların oluşmasını sağlayacaktır. Bu da yüksek teknoloji içeren forkliftlerin üretileceği anlamına geliyor. Aynı şekilde depo ekipmanları kısmında da temiz enerji daha verimli kullanılmaya çalışılacak.
Sektörde özellikle uzak doğulu makinelerin hakimiyetinin azalacağını, yerli ve milli yatırımların artacağını ve kıymetli hale geleceğini düşünüyorum.
Ülkemizde birçok farklı alanda enerji depolama projeleri sürdürülüyor ve hem özel sektörde hem de kamuda konuyla ilgili bazı yatırımlar gerçekleştiriliyor. Elektrikli forklift sektöründeki lityum piller, hem verim açısından hem de düşük karbon emisyonu ile dikkat çekiyor. Birçok firma tarafından tercih edilen elektrikli forkliftler, dizel forkliftlere oranla yakıt tasarrufu ile öne çıkarken aynı zamanda akülü sistemlerin uzun süreli dayanma performansı da artı bir özellik olarak yansıyor.
Elektrikli forklift pazarındaki talep artışı lityum teknolojisinin gelişmesini de beraberinde getiriyor ve böylece lityum tabanlı bataryaların maliyetlerinde paralel bir düşüş gerçekleşiyor. Geleceğin yatırımı lityum teknolojisini siz de deneyerek, maliyetinizi düşürürken aynı zamanda yatırımlarınızı bu yönde finanse edebilirsiniz.
Yorumlar kapalı.