Yüzen Güneş Panelleri ile Sınırsız Enerji İmkanı!..

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ekvator yakınlarındaki sakin denizlerde yüzen geniş güneş panelleri dizileri, Güneydoğu Asya ve Batı Afrika’daki yoğun nüfuslu ülkelere etkili bir şekilde sınırsız güneş enerjisi sağlayabilir. Yeni araştırma, sadece Endonezya’daki açık deniz güneş enerjisinin yılda yaklaşık 35.000 terawatt-saat (TWh) güneş enerjisi üretebileceğini gösteriyor ki bu da mevcut küresel elektrik üretimine (yılda 30.000 TWh) benzer.

Ayrıca dünya okyanuslarının çoğunda fırtınalar yaşanırken, Ekvator’daki bazı bölgeler nispeten daha sakin ve huzurlu. Dolayısıyla nispeten ucuz mühendislik yapıları, açık denizde yüzen güneş panellerini korumak için yeterli olabilir. Yüksek çözünürlüklü küresel ısı haritaları, Endonezya takımadaları ve Nijerya yakınlarındaki ekvatoral Batı Afrika’nın açık deniz yüzer güneş enerjisi dizileri için en büyük potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.

Mevcut eğilimlere göre, küresel ekonomi 2050 yılına kadar büyük ölçüde karbonsuzlaştırılmış ve elektrikli hale getirilmiş olacak ve büyük miktarlarda güneş ve rüzgar enerjisi ile desteklenecektir.

Yaklaşık 70 kilometrekarelik güneş paneli, sıfır karbonlu bir ekonomide bir milyon insanın tüm enerji ihtiyacını karşılayabilir. Paneller çatılara, kurak alanlara yerleştirilebilir, tarımla birlikte kullanılabilir ya da su kütleleri üzerinde yüzdürülebilir. Ancak Nijerya ve Endonezya gibi yüksek nüfus yoğunluğuna sahip ülkelerde güneş enerjisi hasadı için sınırlı alan olacaktır.

“Doldrum” olarak adlandırılan enlemlerdeki tropikal konumları da rüzgar kaynaklarının zayıf olduğu anlamına gelmektedir. Neyse ki bu bölge sakin ekvator denizlerinde yüzen güneş panellerinden etkili bir şekilde sınırsız enerji elde edebilir.

Saniyede 6 metreden daha büyük dalgaların ya da 15 metreden daha güçlü rüzgarların yaşanmadığı bölgeler yılda bir milyon TWh’ye kadar enerji üretebilir. Bu, 10 milyar insanı destekleyen tamamen karbondan arındırılmış bir küresel ekonomi için ihtiyaç duyulan yıllık enerjinin yaklaşık beş katıdır.

İyi sahaların çoğu Ekvator’a yakın, Endonezya ve ekvatoral Batı Afrika’da ve çevresinde. Bunlar yüksek nüfus artışı ve yüksek çevresel değerlere sahip bölgelerdir. Denizde yüzen güneş panelleri arazi kullanımı çatışmasını çözmeye yardımcı olabilir. Küresel denizlerin çoğu 10 metreden büyük dalgalara ve saniyede 20 metreden güçlü rüzgarlara maruz kalmaktadır. Birçok şirket, yüzen panellerin fırtınaları tolere edebilmesi için mühendislik geliştirmek üzere çalışmaktadır.

Açık denizde yüzen güneş enerjisi endüstrisi henüz emekleme aşamasında. Açık deniz güneş panellerinin karadaki panellere kıyasla tuz korozyonu ve deniz kirlenmesi gibi dezavantajları var. Panelleri deniz tabanına sabitlemek için sığ denizler öncelikli. Bu zorluklara rağmen, açık deniz yüzer panellerinin sakin ekvator denizlerine erişimi olan ülkeler için enerji sağlayacağına inanılıyor. Yüzyılın ortalarına gelindiğinde, bu ülkelerdeki yaklaşık bir milyar insan çoğunlukla tarihteki en hızlı enerji değişimine neden olan güneş enerjisine bel bağlayacaktır.

Sadece sektörümüz için değil tüm alanlarda enerji ihtiyacının giderek artacağı önümüzdeki dönemde bu gibi gelişmeler oldukça önem arz ediyor. Bol enerjili günler dilerim.

Sonraki yazılarda görüşmek üzere.

 

Yüzen güneş panelleri için ısı haritası. Renkli alanlar en iyisidir, gri çizgiler tropik fırtına izlerini göstermektedir.

Yüzen Güneş Panelleri ile Sınırsız Enerji İmkanı!..

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

İstif Material Handling ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın