Türkiye’nin endüstriyel akü sektörünün genç ve dinamik markalarından Solion Akünün yönetim kurulu başkanı Eyüp Parlak ile Kocaeli’deki şirket merkezinde görüştük. Antalya’daki üretim yeri olan fabrika yatırımları üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik bundan sonra Solion markası adından daha sık söz ettirecek gelişmelere imza atıyor.
Merhaba Eyüp Bey, sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?
Merhaba, ben Eyüp Parlak, 42 yaşındayım. Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. Solion Battery A.Ş. firmasının kurucu ortağıyım, aynı zamanda yönetim kurulu başkanlığı görevini sürdürüyorum.
Solion Battery, kuruluş yılı olan 2012’den beri tek odağı lityum akü olan, Türkiye’nin ilk endüstriyel ve düşük gerilim (<144V) mobilite uygulamaları lityum üreticisidir. Solion Battery olarak, güvenliğin ön planda olduğu, yenilikçi ve sürdürülebilir lityum tabanlı akü üretimi yapmaktayız.
Lityum akü teknolojisinde müşteri memnuniyeti, güven ve yasal kapsamların sağlanmasını kendisine hedef edinmiş, endüstriyel ve ticari lityum akü enerji depolama çözümlerinde Avrupa liderliğini hedefleyen bir firmayız.
Solion Battery, Antalya’da bulunan üretim ve Ar-Ge tesisi, Kocaeli’de bulunan merkez ofisi ve satış sonrası hizmetler noktasıyla toplamda 65 personeliyle Ar-Ge, üretim ve satış faaliyetlerini her geçen gün üstüne koyarak sürdürmektedir.
Şirket kültürü ve değerlerimiz:
%100 yerli lityum akü üretimi gerçekleştirirken, tasarımdan satış evresine kadar mühendisliğimizi ön planda tutmak, Endüstriyel trendleri ve güncel teknolojileri yakından takip ederek bir yandan da ülkemize katkı sağlayacak Ar-Ge çalışmalarını sürdürmek,
Yerli mühendislik hizmeti ve satış sonrası hizmetlerle müşteri memnuniyetini en iyi şekilde sağlamak ve beklentileri aşmak, Yerli üretim ile dünya pazarının vazgeçilmezleri arasında yer alarak her geçen gün ihracat kapasitemizi artırmak, Kaliteden asla ödün vermeden sürekli iyileştirme ve geliştirme çalışmaları yaparak, müşterilerimizin geri dönüşleriyle kendimizi sürekli geliştirmek,
Tedarikçilerimizi kalite güvence sistemimizin bir parçası ve iş ortağımız olarak görmek ve onları geliştirmek,
Önce insan odaklı bir yaklaşımla çalışanlarımızı geliştirmeyi, yapılan her faaliyette kalite bilinci ve sorgulayıcı bakış açısını dikkate alan şirket kültürünü benimsemek.
Neden akü sektörünü tercih ettiniz? Bu sektöre giriş hikayenizi anlatır mısınız?
Solion Battery A.Ş’yi ortağım ve üniversiteden arkadaşım Barış Açıkgöz ile birlikte 2012 yılında kurduk. O yıllardaki öncelikli hedefimiz, güneş enerjisi depolama ve elektrikli araç pazarında kullanılmak üzere yerli mühendislik altyapımız ile lityum akü projeleri gerçekleştirmekti.
Kurulduktan sonra, Türkiye’de bahsettiğim yıllarda böyle bir pazarın çok fazla olmadığını tespit edince, birkaç elektrikli otobüs ve enerji depolama sistemi projesinden sonra endüstriyel kullanım amaçlı lityum akü üretimine yöneldik.
Enerji depolama ve batarya/akü teknolojileri, günümüzün ve şüphesiz geleceğin en hızlı büyüyen sektörlerinden biri. Sürdürülebilir enerjiye olan ilginin artmasıyla, lityum akülerin önemi daha da arttı. Solion Battery olarak, Türkiye’nin yerli üretim gücünü artırmak ve dünya çapında rekabetçi bir marka olmak amacıyla bu sektöre adım attık.
Mevcut durumda, 13 yıldır olduğu gibi her geçen gün enerji depolama sektörüne inancımız katlanarak artıyor, bu bizlere çalışma ve sürekli yenilenme azmi aşılıyor.
Şu an bünyenizde ürettiğiniz bir akü markanız var mı?
Evet, Solion Battery bizim kendi markamız. Ürünlerimizi Solion markası adı altında üretiyoruz. Yakın gelecekte, kendi bünyemizden doğacak farklı markalar adı altında da üretim yapmak planlarımız arasında. Solion Battery, Türkiye pazarında sektörün en eski ve kalite hissi uyandıran markası olması itibarıyla farklı bir marka arayışına gitmedik.
Solion Battery’i farklı coğrafyalarda da tanıtıp markalaştırmak başlıca hedeflerimiz arasında.
Bayiliğini yaptığınız bir marka var mı?
Solion Battery ürün gruplarını ikiye ayırabiliriz. İlk ve ana ayağımız lityum akü, ikinci ayağımız ise şarj cihazıdır.
Akü şarj cihazları hakkında, yüksek frekanslı şarj cihazlarının patent sahibi ve Avrupa’nın alanında en büyük grubu olan, İtalya kökenli ZAPI Grup bünyesindeki Zivan markasının Türkiye’deki temsilciliğini yapmaktayız.
Son zamanlarda özellikle Uzak Doğu menşeli ürünler pazarımıza giriş yapmaktadır. Bu akü şarj cihazlarının büyük bir kısmı çok uygun fiyatlı, fakat kulağımıza geldiği kadarıyla sorunlu ürünlerdir.
Solion Battery olarak, müşteri kitlemiz gereği kalite ve güvenlik bizim için öncelikli sıradadır. Bu yüzden, kendini her anlamda kanıtlamış ve teknik olarak bizim testlerimizden onay alabilen başka bir marka akü şarj cihazlarının bayiliğini belki önümüzdeki dönemde alabiliriz.
Üretiminizin Antalya tesislerinde yapıldığını biliyoruz. Antalya yatırımınızı ve planladığınız diğer yatırımlarınızı anlatır mısınız?
Geçtiğimiz yıl üretilen yaklaşık 1.700 akü ve 2025 yılında öngörülen satışlar gereği, yönetim kurulu olarak yatırım kararı aldık.
Yatırım kapsamımız:
Yeni fabrika yatırımı,
Mevcut üretim hattımızın revizyonu,
Yeni hat yatırımı,
Kapasite artışı,
İnsan kaynağı artırımı,
Makine yatırımıdır.
Antalya’daki yeni üretim fabrikamız 5.000 m² alan üzerindedir. Fabrika içerisinde bir adet 10 kWh altı akülerin üretimine dair proses hattı ve 10 kWh üzerindeki ekipman aküleri, forklift aküleri, enerji depolama sistemleri gibi ~100 kWh lityum aküler için üç proses hat kurulumu gerçekleştirdik.
Ayrıca, hatlarda kullanılan tüm ekipmanlarımızı son teknolojiye göre revize ederken, kanban rafları ve karakuri gibi ekipman yatırımlarımızı da yaptık. Yatırımımız sonrası:
10 kWh ve altı lityum akülerde yıllık 9.000 adet,
100 kWh’e kadar lityum akülerde yıllık 2.400 adet üretim kapasitemiz mevcuttur.
Ayrıca, 22 olan personel sayımızı 65 kişiye çıkartarak yoğun dönemlerde vardiyalı sisteme geçiş için altyapımızı tamamladık.
Yakın zamanda detaylarını paylaşacağımız Avrupa’da faaliyet gösterecek firmamızı kurduk.
Yakın gelecekte Avrupa yatırımımızı devreye alarak üretim faaliyetlerine başlamayı hedefliyoruz.
Yorumlar kapalı.