Çin’in en büyük otomobil fuarı, Pekin’de en büyük markaların en yeni elektrikli araçlarını (EV) sergilemesiyle açıldı. Dünyanın en büyük otomobil pazarının halihazırda nasıl tamamen elektrikli altyapılara odaklandığının ve geçmişe bakmadığının altını çizdi.
Çin’in ihtiyacı olan son şey, daha çok satabilmek adına çok az kâr elde edip fiyatları düşüren daha fazla elektrikli araç. Ancak Çin’in bolluğu risk taşırken bir yandan ise oluşan bu rekabet çılgınlığında da bir güç var.
XPeng, Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik Avrupa tarafından daha yüksek gümrük tarifeleri belirlenmesi nedeniyle, kendisini yurtdışındaki tesislere veya tedarikçilere yatırım yapmaya yönlendirebileceğini söyledi.
Polestar Automotive CEO’su, Avrupa’ya satmayı planladıkları otomobillerin üretimini Çin’den ABD’deki fabrikaya taşımaya hazırlık yaptıklarını belirtti.
Çin menşeili firmalarla ortaklıklar uzun zamandır otomobil üreticilerinin Çin’e giriş kapısıydı ancak artık ticari olarak hayatta kalmak için tek yol haline geliyor.
Mercedes-Benz, aralarında BAIC’in de bulunduğu Çinli otomotiv ortaklarıyla iş birliklerine yatırım yapmaya devam edeceğini açıkladı.
Toyota’nın teknoloji devi Tencent ile, Nissan’ın ise Baidu ile iş birliği yapacağını açıklayan şirketler, yapay zekanın önemini vurgulayan anlaşmalara imza attı.
BYD premium markasının ilk sedanını sergileyecek ve Yangwang markası altındaki üçüncü ultra lüks modeli olan U7’yi, yoğunlaşan fiyat savaşının ortasında kârlılığı artırmak için üst pazarı zorlarken tanıtacak.
Nissan ve Mazda, Çinli sürücüler için tasarlanan yeni otomobillerini tanıtarak Japon otomobil üreticilerinin dünyanın en büyük otomobil pazarında yeniden yer edinme çabalarının sinyalini verdi.
Nio, ET7 sedanının yeni versiyonunun başlangıç fiyatını 59,063 $ olarak belirledi.
BYD, şirketin kendi geliştirdiği akıllı sürüş sistemine sahip Song L SUV’u Haziran ayında piyasaya süreceğini söyledi.
GAC, Huawei’nin Qiankun akıllı sürüş sistemini Trumpchi alt markası altındaki amiral gemisi modellerinde kullanacağını ve ilkinin Ocak 2025’te piyasaya sürüleceğini söyledi.
Batarya üreticisi CATL, tek bir şarjla 1.000 kilometreden (621 mil) fazla sürüş menziline sahip bir lityum demir fosfat (LFP) bataryasını tanıttı.
Akıllı telefon üreticisi Xiaomi, sportif SU7 elektrikli sedanı için 75.723 sipariş aldığını ve Haziran ayında 10.000’in üzerinde teslimat yapmayı hedeflediğini açıkladı. CEO Lei Jun, alıcılar arasında BMW ve Audi gibi otomobil sahiplerinin de bulunduğunu söyledi.
Çin’in elektrikli otomobil pazarında tüketicilerin dikkatini çekme yarışı, diğer pazarlardaki otomobil alıcılarının alışık olmadığı “teknolojik lüks” ile yapılmaya çalışılıyor.
Bunun işe yaradığı doğru. Sıkıcı ve geleneksel araçları elektrikli hale getirmek ile ileriye gitmek mümkün olmazdı. Ayrıca Avrupalı üreticilerin hali hazırdaki modellerinin elektrikli hallerini (hem de çok az menziller ile) piyasaya sürdüklerinde ne kadar az ilgi gördüğüne şahit olduk.
Tüm bu gelişmeler ne yöne evrilecek birlikte takip etmeye devam edeceğiz.
Yorumlar kapalı.