Satış sözleşmeleri ticari veya tüketici ilişkilerinde sıkça karşılaştığımız bir sözleşme türüdür. Türk Borçlar Kanunu’nun 207. Maddesinde yapılan tanımdan da anlaşılacağı üzere bu sözleşmeler her iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerdendir. Bu nedenle hazırlanan sözleşmenin içeriği her iki tarafı da yakından ilgilendirmektedir.
Öncelikle bir satış sözleşmesinden söz edebilmek için sözleşmede mutlak surette bulunması gerek olan esaslı unsurların; “satılan şey”, “bedel” ve “tarafların satılan şey ile bedelin mübadelesi hususundaki anlaşmaları” olduğunu söyleyebiliriz. Diğer taraftan bu esaslı unsurlarla birlikte, sözleşmede tarafların hak ve yükümlülüklerinin detaylı şekilde belirlenmesi önem arz etmektedir. Sözleşme tarihi, süresi ve bitiş tarihi net olarak belirtilmeli, sözleşmenin uzaması durumunda neler olabileceği hüküm altına alınmalıdır. Bu kapsamda, bir sözleşme hazırlarken yer verilmesi gereken temel başlıkları şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Sözleşmenin tipi (satış, eser, inşaat gibi)
2. Tarafların kimlik veya ticaret sicil bilgileri ve tebligat adresleri
3. Sözleşmenin amacı ve konusu
4. Sözleşmede yer alan hususların tanımları
5. Tarafların hakları ve yükümlülükleri
6. Sözleşmenin bedeli ve ödemeye ilişkin detaylar
7. Sözleşmenin süresi ve sona ermesi
8. Mücbir sebepler
9. Sözleşmenin feshi
10. Cezai Şart
11. Varsa teminat
12. Ekler (Teknik belgeler, sirküler, sicil gazetesi eki gibi)
Sözleşmelerde dikkat edilmesi gereken hususlardan biri şekil şartıdır. Kanunlarda açıkça resmi şekle tabi tutulan bir sözleşme o şekil şartına uygun olarak yapılmazsa, sözleşme geçersiz sayılacaktır. Sözleşme imzalanırken tarafların ehil olup olmadıkları mutlaka kontrol edilmelidir. Kimlikleri, imza sirküleri var ise vekaletnameleri sözleşmeye eklenmelidir. Şirket temsilcilerinin imzaları ile birlikte kaşe de kullanması gerekmektedir. Ayrıca her sayfaya paraf atılmalı, son sayfaya imza atıldığından emin olunmalıdır. Sözleşmenin sonunda kaç sayfa ve kaç nüsha olarak düzenlendiği belirtilmelidir. Sözleşmenin öncelikle taslak halinde hazırlanarak karşı tarafın incelemesine sunulması, ihtilaflı noktaların karşılıklı görüşmelerle giderilmesine katkı sağlayacaktır.
Sözleşmede dikkat edilmesi gereken bir başka husus da sözleşme bedelinin tahsilidir. Şayet bir tarafın edimine karşılık para tahsili söz konusu olacaksa bu ödemenin hangi tarihte ve nasıl ödeneceği, ödememe durumunda ne olacağı muhakkak açıkça belirtilmelidir.
Sözleşmenin en önemli prensibi, tarafların sözleşmeden ne istediklerinin açıkça ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde yazıya dökülmüş olmasıdır. Bu anlamda ifa yeri ve zamanının da sözleşmede açık şekilde belirtilmesini tavsiye ederiz. İhtilaf halinde ise hangi yola başvurulacağı konusunda tarafların ortak iradesi ile hakem veya arabulucuya başvurulmasının kararlaştırılması mümkündür. Bu hem zaman hem de ticari ilişkinin devamı bakımından daha verimli sonuçlar yaratacaktır.
Bu yazımızda temel hatları ile sözleşmelerde dikkat edilmesi gereken hususlara değinmeye çalıştık. Edimleri tam olarak tanımlanmış ve kesin hükümler içeren bir sözleşme taraflar arasında ihtilaf yaşanmasını önemli ölçüde engelleyeceği gibi, olay yargıya intikal ettiğinde önemli bir delil teşkil edecektir. Bu sebeple ticari işlerinizi sözleşme ile yapmanızı ve mümkünse hukuki açıdan bir uzmandan yardım almanızı önemle tavsiye ederiz.
Yorumlar kapalı.