Merhaba, kıymetli okurlarımız…
Forklift satın alımı veya kiralaması yapan firmalarla 2023 yılı içerisinde gerçekleştirilen bir ankete yorumlayarak birlikte bir göz atalım.
Bu firmaların ortalama 250 civarı çalışana sahip olduğunu ve ülkemiz ekonomisinde ciddi bir yer tuttuklarını ayrıca belirteyim.
Ekonomik faktörler
Katılımcıların yaklaşık %35’i ekonomi ve mevcut piyasa faktörlerinin forklift alımlarını çok az etkilediğini veya hiç etkilemediğini söylerken, bu oran geçen yıl %40’tı. Bu arada, %35’i kararlarını bir dereceye kadar etkilediğini ve %33’ü büyük ölçüde etkilediğini söylüyor (geçen yıl %27 iken bu oran arttı).
Önümüzdeki 12 ay içinde şirketlerin %71’i jant ve lastik satın almayı veya değiştirmeyi, %65’i akü veya akü aksesuarları satın almayı veya değiştirmeyi ve %48’i forklift filoları için ayar parçaları satın almayı veya değiştirmeyi planlıyor. Tüm bu yüzdeler 2022’de olduğundan daha yüksektir. Diğer şirketler, yağlayıcılar ve yağ (%47), fren bileşenleri (%47), LPG ekipmanı (%29) ve koltuklar (%29) satın almayı veya değiştirmeyi planlamaktadır.
Buna ek olarak, katılımcıların %21’i güvenlik ekipmanı satın almayı veya yükseltmeyi, %29’u marş motoru ve alternatör satın almayı veya değiştirmeyi, %16’sı yeni çatal satın almayı ve %14’ü forklift bakımına ayak uydurmak için zincir satın almayı veya değiştirmeyi planlıyor. Bu yüzdelerin tümü 2022’nin rakamlarına kıyasla artış gösterdi. Operatörlerini eğitmek için şirketlerin çoğunluğu (%74) kendi bünyelerinde bir eğitim programına sahipken, %18’i bayi eğitim kaynaklarını kullanıyor (geçen yıl bayi
eğitimini kullanan %22’den düşüş) ve %18’i operatörlerini eğitmek için bağımsız bir hizmet sağlayıcı kullanıyor (2022’de %12’den artış).
Forkliftlerin bakım ve onarımı için, firmaların %46’sı bakım hizmetini dışarıdan temin ettiklerini
söylüyor. Şirketler ortalama olarak her 8,2 yılda bir forklift değiştirdiklerini veya emekliye ayırdıklarını söylüyor ki bu da 2022’deki anket bulgularıyla tutarlılık gösteriyor. Şirketlerin %51’i yeni forkliftleri yedek olarak almayı beklerken, %49’u filolarına ek olarak yeni forkliftler almayı bekliyor. Forkliftlerin rotasyonu ve elden çıkarılması söz konusu olduğunda, %43’ü artık kullanılmayan araçları yeniden satıyor (geçen yıl %39’du) ve %37’si yeni forkliftler teslim edildiğinde bayinin eski forkliftleri geri aldığını söylüyor
(geçen yıl %46’ydı). Ayrıca, %31’i değiştirilen forkliftleri ihtiyaç duymaları halinde ellerinde tutuyor veya depoluyor ve %15’i de hizmet dışı kalan araçları parçalar için kullanıyor.
Satın alma eğilimleri
Katılımcıların yüzde kırk üçü, daha az kullanılan bir yedek filo yerine düzenli olarak kullandıkları bir çekirdek filo işlettiklerini söylüyor. Şirketlerin %66’sı yeni forkliftlerini satın alırken, %17’si kiraladıklarını (2022’de %11’di) ve %18’i kombine bir yaklaşım kullandıklarını belirtiyor. 2023 yılında forkliftlerin %48’i satın alınır ken %52’si kiralanmıştır.
Ekonomik koşullar şirketlerin satın alım ve tedarik zincirini elbette etkiliyor. Genel tabloya bakacak olursak firmaların satın alım veya kiralamaları pek azaltmadığını ancak var olan envanterlerini satarak buradan bir bütçe oluşturduklarını veya tamir-bakım ile kullanıma devam etmeyi daha fazla tercih ettiğini görebiliyoruz.
İşlerinizde kolaylıklar diliyorum, sağlıklı günler…
Yorumlar kapalı.