Forklift kullanıcılarının malzeme taşıma ekipmanı filosunu değiştirme veya yükseltme zamanı geldiğinde, içten yanmalı motorlu makineler yerine elektrik gücünü tercih etmeleri ile birlikte, önümüzdeki yılların dizel ve LPG’den elektrikli forkliftlere net bir geçiş getirmesi beklenmektedir. Gerçekten de Toyota Material Handling, elektrikli karşı ağırlıklı forkliftler için Birleşik Krallık pazarının önümüzdeki beş yıl içinde %10’a varan oranda büyümesini bekliyor. Bu makalede, Toyota’nın karşı ağırlıklı forklift uzmanı Paul Bowers, elektrikle çalışan forklift pazarının yükselişine neden olan bazı faktörleri ele alıyor.
En güvenilir tahminlere göre, forklift pazarı tarihsel olarak LPG veya dizelle çalışan içten yanmalı motorlu (IC) forkliftler ve pille çalışan elektrikli modeller arasında kabaca 60/40 oranında bölünmüş olup, dizel en baskın yakıttır. Ancak önümüzdeki yılların dizel ve LPG’den elektrikli forkliftlere net bir geçiş getirmesi bekleniyor.
Örneğin, Toyota Material Handling olarak, filolarını değiştirme veya yükseltme zamanı geliyor giderek daha fazla forklift kullanıcısı içten yanmalı motorlu makineler yerine elektrik gücünü tercih ettiğinden, elektrikli karşı dengeli forkliftler için Birleşik Krallık pazarının önümüzdeki beş yıl içinde %10’a kadar büyümesini bekliyoruz.
Elektrikli forkliftin yükselişi, artan çevresel kaygılar, artan yakıt fiyatları ve personel refahı konusunda daha fazla farkındalık gibi bir dizi farklı faktöre bağlanabilir.
Pil teknolojisindeki, lityum-iyon ve daha az ölçüde (şimdilik) hidrojen yakıt hücrelerinin daha da geliştirilmesi gibi ilerlemeler de elektrik gücüne daha fazla ilgi gösterilmesine yol açarken, İnternet alışverişindeki görünüşte amansız artış nedeniyle intralojistik süreçlerindeki çok geniş yelpazedeki değişiklikler de elektrikli forkliftlerin tercih edilmesine yönelik eğilimin nedenlerindendir.
Çevresel konular şüphesiz uzun yıllardır şirketlerin gündemdeydi ancak son zamanlarda bir ‘karbon emisyon vergisinin’ getirilmesiyle ilgili görüşmeler, forklift filosu satın alma sürecinin bir parçası olarak benzer nitelikteki karbon emisyonu karşılaştırmalarını dahil eden forklift kullanıcıları tarafında keskin bir artışa neden oldu. İçten yanmalı motorlu forkliftler, bu tür testlerde nadiren sınıfının zirvesinde yer alırken, bu durum, elektrikle çalışan forkliftlerin her zaman ‘yeşil’ tüm konularda içten yanmalı motor alternatifine göre daha üstün olduğu düşünüldüğünde, pek çoğu için sürpriz olmayacaktır.
Ancak elektrikli forklift pazarının yalnızca dizel satışlarının düşmesi nedeniyle büyüdüğü sonucuna varmak yanlış olur zira teknolojideki son gelişmeler, elektrikli forkliftin artık en geniş kullanıcı yelpazesine gerçek ticari faydalar sunan oldukça karmaşık bir ürün olduğu anlamına gelmektedir. Ayrıca, günümüzün akülü forkliftleri, geçmişte yalnızca dizel forkliftlerin uygun olduğu düşünülen zorlu ortam türlerinde bile son derece etkili bir şekilde performans gösterme yeteneğine sahiptir.
Elektrikli forklift satışlarındaki artışın arkasındaki belki de en büyük teknolojik gelişme, lityum iyon pilin gelişidir. Elektrikle çalışan forklift pazarında kurşun asit açık ara en baskın akü tipi olmaya devam ederken, lityum iyon forkliftlerin satışları bir süredir sürekli bir yukarı yönlü eğri üzerinde seyretmektedir.
Dünya genelinde faaliyette olan tüm elektrikli forkliftlerin yaklaşık %90’ının hala kurşun asit akülerle çalıştığı tahmin edilse de, lityum iyon çözümü artık geçerli bir alternatif olarak iyi bir şekilde rüştünü ispatlamıştır. Gerçekten de, İngiltere’de teslim edilmek üzere sipariş edilen tüm Toyota elektrikli forkliftlerin yaklaşık dörtte biri artık lityum iyon akü (LiB) teknolojisine sahip.
Bugün, lityum iyon, bazı şirketlerin intralojistik süreçlerini çalıştırma biçiminde devrim yaratmaktadır. Lityum iyon piller, bir saat kadar kısa bir sürede yeniden şarj edilebilme özelliğine sahiptir ve bu da bir forkliftin genel kullanılabilirliğini artırmaktadır. Bir saatlik şarj, yaklaşık 4 ila 5 saatlik çalışma süresi verecektir.
Ayrıca, bu aküler fırsat şarjına izin verdiğinden, forkliftler bir vardiyadaki molalarda veya diğer arıza durumlarında operatör tarafından herhangi bir yerde şarj edilebilir. Sonuç olarak, pilleri değiştirmeye gerek yoktur, yani özel şarj odaları ve yedek piller gerekli değildir.
Hidrojen yakıt hücreleri de kurşun asit akülere başka bir uygun alternatif olarak ortaya çıkmaktadır. Halihazırda, Hidrojen yalnızca, hidrojen üretimi ve depolama sistemlerine gereken önemli yatırım nedeniyle, 90’dan fazla kamyonun çalıştığı bir yerde finansal olarak gerçekçi hale gelmekte ve bu nedenle potansiyel kullanıcı pazarı şu anda bir şekilde sınırlı kalmaktadır.
Ancak büyük filo operatörleri teknolojiyi benimsemeye heveslidir ve Toyota Hidrojen yakıt hücreli forkliftler şimdiden İskandinavya bölgesi, Avrupa ve Avustralya’daki tesislerde faaliyet göstermektedir.
Bu arada otomotiv sektöründe Toyota’nın hidrojenle çalışan Mirai’si, uzun mesafeli sıfır emisyonlu sürüş sağlayan yeni bir hidrojen yakıt hücreli otomobil çağının ön saflarında yer almaktadır.
Tabii ki de, her yeni gelişmede olduğu gibi, ürün olgunlaştığında fiyatın düşeceğine ve çok uzak olmayan bir gelecekte hidrojen yakıt hücresi gücünün forklift filosu olan her işletmeye ulaşabileceğine inanmak için her neden mevcuttur.
Ancak, fosil yakıtların kullanımını ortadan kaldırmak veya en azından en aza indirmek için dünya genelindeki aceleye ve elektrikli forkliftlerin kullanıcılara çalıştırma maliyetleri, üretkenlik, azaltılmış kirlilik vb. açısından sunduğu sayısız faydaya rağmen, dizel motorlu forkliftin devrinin kapanacağına tanık olmamız pek olası değildir.
Halen, özellikle ekstra ağır kaldırmanın söz konusu olduğu ve 8 ton ve üzeri forklift kapasitelerinin gerekli olduğu çok sayıda uygulama bulunmakta olup, bu durumlar için dizel forklift en iyi seçenek olmaya devam etmektedir. Ancak 10 yıl sonra durum böyle olmayabilir.
İçten yanmalı motorlardan elektrik motorlu forkliftlere geçmeyi düşünen şirketler, seçeneklerini her zaman her tür operasyon için elektriğe geçmenin faydalarını değerlendirebilecek MHE tedarikçileri ile tartışmalıdır.
Yorumlar kapalı.