Türkiye Makinecileri, MAKFED ve ISDER tarafından hazırlanan kamuoyu ile palaşılan Türkiye İstif Makineleri Raporu geçtiğimiz aylarda yayımlanmıştı. Takip edemeyenler için raporun önemli kısımlarını sizler için paylaşıyoruz ve bundan sonraki sayılarımızda diğer bölümlerini takip edebilirsiniz.
İstif makineleri, gelişen dünyamızın içinde insanlığın en büyük yardımcısı olmuştur. Bilim ve tekniğin henüz gelişmediği dönemde yıllar süren işler günümüzde aylar, aylar süren işler ise saatler içinde bitirilebilmektedir. Günümüzde istif makinelerinin kullanılmadığı sektör neredeyse bulunmamaktadır. İstif makinelerinin hayatımıza girmesi ile birlikte işler kısa sürede bitmekte, zamandan ve insan gücünden tasarruf ederek ekonomiye katkı sağlanmaktadır.
Kimi zaman binlerce insan gücüyle bile yıllar süren işlerin daha az insanla daha kısa sürede tamamlanmasına, maliyetlerin düşmesine, dolayısıyla ekonominin güçlenmesine katkı sağlanmıştır. Ayrıca ağır işlerde makinelerin kullanılmasıyla birlikte insan sağlığı da olumlu yönde etkilenmeye başlamıştır. İnsan ömrünün günümüzde uzamasının bir nedeni de ağır işlerde insan gücü yerine makinelerin kullanılmasıdır.
İstif makineleri; malzemelerin, malların ve ürünlerin taşınmasını, depolanmasını, kontrolünü ve korunmasını sağlayan makineleri kapsar. İstif makineleri, verimli ve sürdürülebilir malzeme akışı için organizasyonel ve teknik çözümler üreten makinelerdir.
İstif makineleri genellikle karmaşık üretim, depolama ve lojistik gereksinimler için özel çözümler sunan eksiksiz sistemlere entegre edilir. Sektörde mekatronik ürünlere ek olarak, sistem kontrollerine, bilgi işlemeye ve telekomünikasyona özel önem verilmektedir.
Bir malzemenin istiflenmesi işlemini tasarlarken, bir tesisteki tüm ekipman ve süreçlerin – manuel, yarı otomatik ve otomatik dahil – birleşik bir sistem olarak birlikte çalışmasını sağlamak için en iyi uygulamalara başvurmak önemlidir. Bu süreç; tahmin, kaynak tahsisi, üretim planlaması, akış ve süreç yönetimi, envanter yönetimi, müşteriye teslim, satış sonrası destek ve hizmete yardımcı olan geniş bir ekipman ve sistem dizisini, iş için temel olan bir dizi başka faaliyet ve süreci içerir.
Lojistiği destekleyen ve tedarik zincirinin çalışmasını sağlayan çok çeşitli manuel, yarı otomatik ve otomatik ekipman ve sistemleri içeren istifleme süreci şu konularda yardımcı olur:
•Müşteri hizmetlerini iyileştirmek,
•Envanteri azaltmak,
•Teslimat süresini kısaltmak,
•Üretim, dağıtım ve nakliyede genel işleme maliyetlerini düşürmek.
İstif Makinelerinin Kullanım Avantajları
Küresel istif makineleri pazarının, üretim, operasyonel verimlilik ve işçi güvenliğine yapılan güçlü vurgu nedeniyle 2025 yılına kadar 190,3 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir. “Son mil” kavramı, müşteri memnuniyetini ve kârlılığı artırma yeteneği nedeniyle tedarik zinciri yönetimi ve nakliye planlamasında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Otomasyon, optimizasyon ve teslimat rotası planlaması bu nedenle son kilometre performanslarını iyileştirmek için şirketler tarafından benimsenen hayati stratejiler haline gelmiştir. Fabrika zemininde iç mekân istiflemesini içeren “ilk mil” operasyonları da aynı derecede önemlidir. Üretimde birincil ve en önemli unsur olan ham madde, üretimdeki lojistik sorunlarını önlemek için üretimin ve son ambalajlamanın birden çok aşamasından sorunsuz ve kesintisiz bir şekilde geçmelidir.
Doğru miktarlarda doğru malzemelerin, doğru zamanda doğru yerlere teslim edilmesini sağlamak için malzemelerin zamanında taşınması hayati önem taşır. Bitmiş ürünlerin kalitesini sağlamak adına, hasar riskini önlemek ve ortadan kaldırmak için malzemeler de dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. İstifleme; işçilik maliyetlerini düşürdüğü, işlemlerin hızını ve verimliliğini artırdığı, hata ve malzeme hasarı riskini ortadan kaldırdığı için otomasyona çok uygun ve emek yoğun bir faaliyettir.
İstifleme süreçlerinin otomasyonu, iş yerini daha güvenli hale getirme avantajına da sahiptir. Otomasyon, el emeğiyle ilişkili kazaları ve iş güvenliği sorunlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olacak ve işçi güvenliğine ve sağlığına katkıda bulunacaktır. Emniyet düzenlemelerine uyum sağlarken tasarruf çok ön planda olmamalı, özellikle yasal düzenlemelerin katı ve aşırı derecede cezalandırıcı hale geldiği bir ortamda emniyet düzenlemeleri zayıflatılmamalıdır.
Bu nedenle verimli istifleme; üretim ve depolama sektörlerinde akıllı finansal faydalar sunmaktadır. Üretim sektöründe talep; ham madde, kaynak ve enerji tüketimini optimize etmek için artan bir baskı zeminine karşı üretim süreçlerinin otomasyonu tarafından yönlendirilirken, depolama sektöründe ise kentsel lojistikteki ve e-perakendecilikteki güçlü artış tarafından yönlendirilmektedir.
Bir hizmet farklılaştırıcısı olarak e-ticarette aynı gün teslimatların artan popülaritesi, malzemelerin mekanize ve otomatik olarak istiflenmesine yönelik iş durumunu da güçlendirmektedir. Ayrıca pazardaki büyümenin itici güçleri; teknolojik gelişmelerin sonucu olarak yüksek güvenlik seviyelerine ve iyi araştırılmış ergonomiye sahip sofistike ekipmanların piyasaya sürülmesidir.
İnsan gücü ile yapılan işlerin neden olduğu yüksek iş kazaları ve ölüm riski göz önüne alındığında, elektrikli çekici ve manuel istifleyiciler gibi alternatiflere yönelik sağlıklı taleplerin de kayda değer eğilimler arasında yer aldığı görülmektedir. Robotik araştırma ve geliştirmeye yönelik artan yatırımlar ve akıllı yeteneklere sahip yeni ekipmanların piyasaya sürülmesiyle birlikte azalan işçilik maliyetleri, taşınan ürünlerin düşük hasar riski gibi faydaları nedeniyle otomatik kılavuzlu araçların (AGV) popülaritesi artmaya başlamıştır.
İstif makineleri; motorla çalışan endüstriyel ekipmanlardan otomatik kılavuzlu araçlara (AGV), raylı kılavuzlu araçlardan vinçlere, konveyörlerden kaldırma ekipmanlarına (yükleme rampası, arka kapak yük platformu, kaldırma tezgâhı) kadar geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır.
İstif makinelerinin gündemdeki son kullanım endüstrilerinden biri de gıda endüstrisidir. İşlenmiş gıdalardaki yoğun fiyat rekabeti nedeniyle gıda işletmecilerinin gelirleri düşmekte, bu da maliyet azaltma ve operasyonel verimliliğe daha fazla vurgu yapılmasını sağlamaktadır.
İstif Makinelerinin Kullanım Alanları
İstifleme makineleri, üretim ve lojistikte önemli bir rol oynar ve hemen her üretim ve dağıtım tesisinde, tüm tedarik ve lojistik zincirinde; kısacası yaşam döngüsünün devam etmesini sağlayan tüm alanlarda hizmet vermektedir. Fiziksel ticaretin neredeyse her parçası, üretim tesislerinde, depolarda ve perakende satış mağazalarında; bir konveyör, forklift ya da benzer türden başka istif makineleri ile taşınmaktadır.
İstifleme makinelerine aşağıda yer alan sektörler başta olmak üzere hemen her sektörde rastlamak mümkündür.
•Havacılık
•Beyaz Eşya
•Otomotiv
•İçecek
•Kimya
•İnşaat
•Tüketim Malları
•E-Ticaret
•Yiyecek
•Bilişim
•Hastane
•İmalat
•Malzeme İşleme
•Kağıt
•İlaç
•Plastik
•Perakende
•Depolama ve Lojistik
Kaynak: Türkiye Makine Federasyonu İstif Makineleri Raporu’ndan alınmıştır.
Yorumlar kapalı.