Türkiye’ye Karbon Kredisi Geliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karbon kredisi sistemi ile çevre dostu projelere yatırım yaparak emisyonların azaltımı sağlanacak ve bu projelere finansman sağlanması hususunda yardımcı olunacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kısa bir süre önce katıldığı İklim Ekonomisi Sürdürülebilirlik Finansmanı Zirvesinde ekonomiye dair son bilgileri ve değerlendirmeleri paylaştı. Şimşek, konuşmasında iklim değişikliğinin artık tartışılmayacak bir gerçeklik haline geldiğini vurguladı. İklim krizinin etkilerinin gelecek yıllarda çok daha fazla hissedileceğini belirten Şimşek, bu durumun Türkiye için yeşil dönüşümü bir zorunluluk haline getirdiğini belirtti. Bu dönüşüm ile Türkiye’nin 2053 yılına kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçladığını söyledi. Bu bağlamda, Türkiye’nin bu hedefe ulaşması için karbon salınımının vergilendirilmesi ve fosil yakıt sübvansiyonlarının azaltılması gerektiğini vurgulayarak karbon kredisi uygulamasının Türkiye’de devreye girmesi gerektiğini işaret etti. Karbon kredisi sistemi ile çevre dostu projelere yatırım yaparak emisyonların azaltımı sağlanacak ve bu projelere finansman sağlanması hususunda yardımcı olunacaktır.

Karbon Kredisi Nedir?

Karbon kredisi, uluslararası anlaşmalarla belirlenen sera gazı emisyon kotalarını aşan işletmeler için bir çözüm olarak ortaya çıkmıştır. Bu krediler, bir ton karbondioksit veya eşdeğer miktarda diğer sera gazlarının atmosfere salınmasına izin veren bir tür emisyon iznini temsil eder. Karbon kredisi şirketler tarafından daha sık kullanılsa da bireysel olarak da kullanıma uygundur. Bu bağlamda, karbon kredisi gibi finansal araçlar, iş dünyası ve bireyler arasında çevresel sorumluluğu artırmak için hayati bir rol oynamaktadır.

Türkiye’ de Yeşil Dönüşüm İçin Gereken Adımlar

Bakan Şimşek konuşmasında Türkiye’ de yeşil dönüşümü sağlamak amacıyla atılması gereken adımlara da yer verdi. Bu adımlar şu şekilde listelenebilir:
Mevzuat Düzenlemeleri: Şimşek, tüm ülkelerin iklim hedeflerine ulaşmak için bağlayıcı mevzuat düzenlemeleri yapması gerektiğini belirtti ve Türkiye’nin de bu alanda adımlar atması gerektiğini vurguladı.
AR-GE Yatırımları: Şimşek, iklim değişikliği ile mücadelede araştırma ve geliştirme (AR-GE) yatırımlarının artırılması gerektiğini belirtti ve bu alandaki çalışmaların desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Yenilenebilir Enerji: Şimşek, fosil yakıt sübvansiyonlarının azaltılması ve tamamen kaldırılması gerektiğini ifade ederek yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişin hızlandırılması gerektiğini vurguladı.
Elektrikli Ulaşım: işek, ulaşım alanında elektrikli araçların kullanılması gerektiğini belirtti ve bu alanda ilerleme kaydedilmesi gerektiğini vurguladı.
Yeşil Binalar: Şimşek, inşaat sektöründe verimli ve çevre dostu binaların yapılması gerektiğini vurgulayarak bu alanda yapılacak düzenlemelerin yeşil dönüşüm için kritik olduğunu dile getirdi.
CarbonGate

Türkiye’ye Karbon Kredisi Geliyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

İstif Material Handling ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın